Omslagsbild för ponton nr 3

Något gammalt, något nytt

Höstnumret av ponton handlar om förändring, ett ämne som är i säsong. Årstidsväxling, terminstart, och med det nya sociala sammanhang och självbilder. Nyss trendade begreppet tjejnyår – om de nya löften och livstilsval man gör under hösten.

Selma Rörbecker tar itu med syskonfejden mellan bröderna Gallagher: ”Skotten i Sarajevo ägde rum år 1994. Skotten var en tamburin och Sarajevo var Los Angeles.”

Ida Lund skriver om att flytta hemifrån till tystnaden: ”Det finns ingen katt som vill ha mat för femte gången idag eller ens ett spöke i något skafferi som låter.”

Michelle Janneh Selander kommer med nya dikter om gränslandet mellan natt och dag, kärlek och inte: ”Natten är en Trisslott / och vi har vunnit. / Ödet sträckte ut sin hand åt oss / och vi tog emot den.”

Lova Eriksson skriver om att gå från flicka till rovdjur: ”Man gräver desperat efter rovdjuret, men hon har inte vaknat än. Sådant tar tid. Så då hittar man musiken och lyriken.”

ponton bjuder in-författare är dramatikern Isabel Cruz Liljegren. Hennes text handlar om konstnären som vill odödliggöra mamman efter att hon fått en cancerdiagnos:
”jag tror inte hon vill bli odödliggjord, eller alltså, hon har inte det behovet. hon kommer tycka jag är sjuk i huvudet men ändå gå med på det gör hon gör allt för mig.”

Dessutom publicerar vi vinnarna i pontons och Regionbiblioteket Stockholms tävling med temat något ärvt: Iren Rahman, Ellen Axelsson och Maja Cidh Ronge.

Numrets insända bidrag kommer från Evelina Gustafsson, Klara Dahlén, Gunnar Magnusson, Klara Jalira, Ellen Mendel-Hartvig, Ella Soutkari, Emelie Gustafsson, Majken Hallgren, Theodor Forslund, Emilia Sergi, Freja Taube, Malva Dovander, Niki Eisazadeh, Malva Jönsson, och Winston Majchrzak Nilsson.