Städer och tidskrifter

Har du något att säga världen? Vill du arbeta för att nya röster ska nå ut med sina verk? I det här numret av ponton möter vi fyra kulturtidskrifter – Tiotusen, Kult, Tove och Pralin – som berättar hur du går från idé till praktik

och vi bjuder in författaren Kristofer Folkhammar, som berättar om sin process för att redigera text (Formuleringarna går genom mina pennor och tangenter, fram och tillbaka, mellan anteckningsböcker och skärmar och utskrifter)

och Allis Sääsk Berglund, Em Talledo och Beam Wilailak skildrar städer de lämnat och återvänt till (Som att springa på någon man en gång varit kär i, se läpparna, höra rösten, omfamna varandra och inte känna något)

och Rita Kristola Wiklund delar med sig av sin skrivdagbok (Varenda mening som skrivs är nödvändig, den måste bli skriven för att andra meningar ska kunna skrivas)

och vi publicerar årets vinnande bidrag i tävlingen Jag skriver i dina ord, Ida Karlssons dikt Vi är fast någonstans (Hem blev rum / En tropisk framtid blev en betald säng och en okänd hand. / Men ändå, ingenting kvar)

och Selma Rezagić läser en dikt av Jenny Stenvall och reflekterar över våld och tystnad (Jag har alltid varit en kvällsmänniska men nu håller jag hårt i nyckeln, inte mellan knogarna för där får man ingen kraft utan mellan tummen och pekfingret, där är jag säkrast)

och Saga Ivéus Wenglert skriver numrets namnkrönika (Alltid lyssna på magkänslan! Alltid veta var magen sitter! Alltid höra vad magen skriker!)

och numrets insända bidrag kommer från Björn Joelson, Fia-Lotta Falk, Vanja Johansson, Alma Edvall, Victor Leon, Alva Danielsson, Josephine Örtenfelt, Cornelia Lelinge, Jenny Stenvall, Karin Neander, Ali Alonzo, Michelle Janneh Selander, Ida Westerlund och Eddie Zeitoun. Omslagsbilden är ett verk av Beam Wilailak.