Att leta efter ord

2020-10-26  |  Martina Lowden

pontons höstnummer handlar om skrivandets och läsandets bästa stunder – men också om stunderna när det bara inte går, när inga böcker berör en och inga texter tar sig förbi den självkritiska rösten.

I två texter utforskar Niko Erfani en litterär kris (Både läsandet och skrivandet har för mig varit sätt att ibland överleva, att känna mig lycklig, att överkomma trauman, att förstå mig på livet lite, lite mer. Nu har jag knappt kvar något av dem, och vem är jag då?)

och vi bjuder in konstnären Channa Bianca som reflekterar över tid och skapande (Att påstå att konst blir bättre för att det tar lång tid att göra den eller hävda att det är coolare att arbeta fort är nonsens)

och pontonredaktionen samlar sina råd om hur man övervinner prestationsångest (Du behöver inte vara ”bäst”, ”duktig” eller ha en stor ”passion” för att få tycka om att göra något. Att utmana dessa tankar blir därför till viss del att utmana samhället)

och Rita Kristola Wiklund läser Johanne Lykke Holms roman ”Strega” och överväldigas av dess skönhet (Jag som hade glömt bort att luft luktar, jag som hade glömt bort att himlen låter. Jag som hade glömt bort att världen kan vara vacker)

och Em Talledo reser genom litteraturen och möter städer med mänskliga ansikten (En stad kan ibland framstå för mig som en människa: med en egen personlighet, stämning och historia. Som om varenda gata, gränd och bro representerar en aspekt av den personen)

och i numrets Tycker om text inspireras Sara Ivéus Wenglert av en dikt av Adina Edfelt (När klockan var halv ett och texten genomläst tänkte jag: Det här vågar jag aldrig visa för någon)

och Maria Lorentzon skriver numrets namnkrönika (Morgonstund. Ljuset flimrar mellan persiennerna. Allt är stilla. På väggen tickar klockan, bryter tystnaden med ett slag varje minut. Snart vaknar du och då ska jag se på när du pillar i dig din frukost. Du vill inte ha hjälp)

och numrets insända bidrag kommer från Teodor Fromell, Irma Fagerros, Aishanur Mammadli, Inez Billing, Patricija Kovaite, Selma Rezagić, Mikaela Wei, Hugo Topfpflanze, Matteo Ippolito, Vera Worbin, Gabrielle Erikstedt, Sara Ek Jo, Dario Raffaelli, Adina Edfelt, Elvira Rosenlund, Felicia Buyondo Nordström, Sara Falkén, Daria Khudoley Mattsson och Sandra Frödén. Omslagsbilden är ett verk av Mikaela Wei.

bloggen
Högljudda grannar och uteblivna studentfiranden Maria Lorentzon

Under våren har en mängd texter sänts in till oss och som vanligt har vi i redaktionen läst, funderat och diskuterat vilka som ska publiceras i det kommande numret. Det har varit en ovanlig vår vilket återspeglas i många bidrag. Vi har fått in dikter om… Läs mer

Äldre inlägg
Visa alla blogginlägg »