Poesi i pandemins tid

2020-06-2  |  Martina Lowden

I årets andra nummer av ponton minns Mona Monasar poeten Yahya Hassan (DITT SPRÅK / DET SA FUCK YOU TILL GHETTOLAGAR OCH DANSKA KULTURLEKTIONER / FÖR DU SKAPADE POESI PÅ DANSKA SOM DE INTE ENS KAN DRÖMMA UPP)

och ponton bjuder in Sara Zommorodi, skådespelare, manusförfattare och dramaturg, som skriver om sin upplevelsen av pandemitiden (Jag känner en själslig vila, inför att världen provar på ett konstnärsliv nu. / Att den tvingas dra sig tillbaka. Analysera, reflektera och utvärdera)

och Sofia Kamill presenterar tredje och sista delen av sin serie översättningar av samtida poesi från Sankt Petersburg – den här gången får vi läsa dikter av Elena Fofanova, Ramil Nijazov, Andrej Filatov och Pavel Zarutskij

och vi har äran att publicera årets vinnare av tävlingen Jag skriver i dina ord, Frida Ingesson, vars novell Sandslottet skildrar en ung mans kamp för att få vara sig själv (Ser en garderob. Någon går ut ur den. Jag. Sedan knuffas jag tillbaka av en folkmassa. Sedan kommer jag ut igen. Knuffas tillbaka)

och Rita Kristola Wiklund läser Katarina Frostensons dagbok K och inspireras till att svara på den (Hon lär mig att den som skriver inte behöver vara säker. Hon lär mig att leka. Hon lär mig att lita på ordet)

och Em Talledo frågar sig om resande och läsande kan vara samma sak (Jag lärde mig läsa när jag var fyra och sedan dess har jag aldrig slutat: jag har varit så många människor, läst så många liv och varit på så många platser)

och utifrån en dikt av Miranda Danilsons reflekterar Allis Berglund över dagarna då orden vägrar flöda (Skriva vårdikt om de söndertittade blommorna utanför mitt sovrumsfönster, noveller om minnet av en omfamning. Jag saknar känslan av att bli inspirerad)

och Niko Erfani skriver numrets namnkrönika (KAN DEN DAGEN KOMMA NU? DAGEN DÅ DEN SOM INTE ÄR SOM NÅGON ANNAN KOMMER OCH DELAR PÅ ALLT OCH GER DET TILL DE FATTIGA OCH DE OÄLSKADE OCH DE TRÖTTA OCH DE NAMNLÖSA OCH DE SOM INTE HAR NÅGOT KVAR)

och numrets insända bidrag kommer från Sandra Frödén, Dina Karsin, Sofia Henriksson, Annie Olsson, Sam Atlagic, Elin Liu Klintman, Mattias Timander, Saga Ivéus Wenglert, Linnea Sjöberg, Fredrik Hallström, Miranda Danilsons, Filippa Kindblom och Tara Aflaki. För omslagsbilden står Bo Paulsen. 

bloggen
Högljudda grannar och uteblivna studentfiranden Maria Lorentzon

Under våren har en mängd texter sänts in till oss och som vanligt har vi i redaktionen läst, funderat och diskuterat vilka som ska publiceras i det kommande numret. Det har varit en ovanlig vår vilket återspeglas i många bidrag. Vi har fått in dikter om… Läs mer

Äldre inlägg
Visa alla blogginlägg »