Skapargemenskap

2018-10-16  |  Martina Lowden

Hur möter man andra som skriver, och hur vågar man dela med sig av sina egna texter? I årets tredje nummer av ponton söker Mona Monasar upp skrivarcirklar och skribentforum för få svar på sina frågor

och vi bjuder in författaren Elin Bengtsson, som ger oss 16 punkter om skrivande (punkt två lyder: På vissa ställen i min nya bok Rosenregimen står det bara aaaaa. Ibland tror jag att jag ska hitta språk men hittar bara ett gap och ljudet som kommer ur gapet när det öppnar sig)

och Mathilda Tönseth föreställer sig en framtid efter människan (Vattenhumlor kommer somna i sjölavendlar i våra drunknade trädgårdar och de kommer att drömma om träd som får växa vart de vill)

och Saga Ivéus Wenglert och Marie Vedding försöker i varsin dikt fånga samma ögonblick (kan man förälska sig i ljudet av bara tår i grus? ljudet av tanketunga andetag? / / i ljudet av den spirande stillheten / har vi samma språk)

och Lovisa Florin skriver poesi utifrån några fragment av Sapfo (Att av skärvor bygga / en Venus de Milo / En rak näsa blir till ett intagande ansikte / en nagel till dans utmed lotustäckta stränder)

och Niko Erfani uppmanar oss att skriva om det som skrämmer oss mest (Inget som vi skriver kommer bli bättre än det vi skriver med våra verkligaste, djupaste känslor)

och Mona Monasar frågar sig vad romantiska böcker gör med vår bild av kärlek (Egentligen undrar jag bara vad det är att vara förälskad, utan alla lager av erfarenheter och intryck från hur alla andra tycker att det ska vara)

och Selma Rezagic låter sig inspireras av Christian Losells dikt Solrosor och diktar fram ett gult rum (För i rummet / Skulle en gul sol drömma / Om ett ställe där allt / Är möjligt att glömma)

och Emanuel Hagerblom Sjökvist skriver numrets namnkrönika (Jag kan inte se på någon utan att se hur de ser på mig. Jag reflekteras bokstavligen i deras ögon)

och som vanligt tipsar vi om böcker och intervjuar unga författare och konstnärer. Numrets insända bidrag kommer från Adina Edfelt, Simon Englund, Athra Fransis, Alva Fureman, Helena Gravåhs, Sofia Henriksson, Sofia Kamill, Christian Losell, Sara Masri, Hanasa Rahem, Ester Stålberg och Emmy Swanström Borenberg. Omslagsbilden har Hanasa Rahem ritat.

bloggen
Högljudda grannar och uteblivna studentfiranden Maria Lorentzon

Under våren har en mängd texter sänts in till oss och som vanligt har vi i redaktionen läst, funderat och diskuterat vilka som ska publiceras i det kommande numret. Det har varit en ovanlig vår vilket återspeglas i många bidrag. Vi har fått in dikter om… Läs mer

Äldre inlägg
Visa alla blogginlägg »