Ur hjärnan, mot stjärnorna

2017-03-15  |  Martina Lowden

Vem är det som skriver, jag eller sjukdomen, och vad är sjukdomen egentligen? Folk vill prata om sjuka sinnen som något skilt från personen, något som en är drabbad av. Men jag lever i symbios med min sjuka hjärna. Vi är ett garnnystan där ingen ände syns, du kan inte separera oss och berätta var vi börjar eller slutar. I årets första nummer av ponton skriver Mona Monasar om att tvingas välja mellan skrivande och psykisk hälsa

och ponton bjuder in estradpoeten och poddaren Wendy Francis som ger oss en dikt om Stockholm, staden hon hatar att älska
(Vi är de som äter veganskt på SoFo i K-märkta byggnader.
Vi går på värdshus, på tur i kungahus, sen bastar vi på badhus.
Och går på rasistisk konstutställning på Kulturhus.
Vi hittar fel hos andra. Vi kastar sten i glashus)

och Gillgamesh Geminï diktar upp en kärlekssaga mellan en katt och en järv (När något sticker ut i vår värld, ett stort plus på himlen eller tre små plustecken i en stjärnbelyst skog / Positiva tecken /Utmärkta tecken / Så känns det som en järvs blick in i kattöga)

och Lilja Hejdenberg kommer med några råd om skrivande, hur man vågar, börjar, fortsätter (Du ska leva. / Det är kanske det viktigaste att komma ihåg. Mitt uppe i det maniska. / Ingen kommer att skära av dina fingrar. / Du får skriva. / Du får ta plats på pappret, i orden, mellan raderna, du får rymmas där)

och Selma Rezagic talar med fyra vänner om kroppshets och Instagramideal (Det kvittar att power-citaten säger att vi är savage och omöjliga att byta ut, vi står ändå framför spegeln och stirrar. Vi stirrar så våra ögon nästan ploppar ut på något som vi tycker är fel. Är vi fel? Är du fel?Är jag fel?)

och Em Talledo skriver numrets namnkrönika (Jag var läskigt lik en utomjording. Sa fel, gjorde om, sa fel igen. Jag hade naiva ögon som drömde om fly. / Det skulle hända direkt. Det skulle gå fort. Tålamod har länge, om inte alltid, varit en bristvara hos mig. / Jag skrev mig bort till andra städer, länder, världsdelar. Ibland andra planeter)

och vi analyserar i vanlig ordning dikter och pratar med unga författare. Numrets insända bidrag kommer från Azal al-Betti, Felix Edstam, Josefiné Josefsson, Anika Hussain, Emilia Hasselquist Langefors, Jonathan Brott, Elena Kurtsson, Leon, Lilja Hejdenberg, Vendela Herdell, Saga Jonsson, Paul Enequist, Jasmine Bjurström, Josefin Reslow, Christian Losell och Sara Masri. Omslagsbilden står Bo Paulsen för.

bloggen
Högljudda grannar och uteblivna studentfiranden Maria Lorentzon

Under våren har en mängd texter sänts in till oss och som vanligt har vi i redaktionen läst, funderat och diskuterat vilka som ska publiceras i det kommande numret. Det har varit en ovanlig vår vilket återspeglas i många bidrag. Vi har fått in dikter om… Läs mer

Äldre inlägg
Visa alla blogginlägg »