Skräck och tecken

2015-11-1  |  Martina Lowden

ponton nummer 3 2015 Varför nöja sig med de vanliga bokstäverna? Sofia Pappa skapar nya alfabet (Metoden verkade vara den ultimata lösningen för att försäkra mig om total sekretess: att konstruera ett så komplext och genialiskt bokstavssystem att ingen någonsin skulle kunna knäcka det! En unik sorts kodlås)

och vi bjuder in författaren Neftali Milfuegos som ger oss en dikt om dagens hällristningar: (…fyra lax / fem lax / sex fyller mitt bröst med maskinfärg / och mellan bläck och bläck / blir jag pappret / och konturer gör sig tillkänna / när skissartade element / blir sju lax åtta lax nio…)

och Daniel Börjeson Rintala läser creepypasta om Pokémon (Våra monster blir precis så läskiga som vi själva tror att de är, och våra monster blir precis så färgglada och trevliga som vi vill att de skall vara. I natt sover jag med ansiktet vänt mot mörkret, för mina monster är färgglada och rädsla är ett val)

och Jon Aagaard Andersson skriver en sorgedikt om döden i Medelhavet (Du byggde sandslott nära strandkanten och såg på när vattnet sakta åt upp det. Ibland stoppade du själv sand i munnen för du undrade varför havet tyckte det var så gott. Idag är du rädd för vatten. Men det är inte havet som är den verkliga fienden. Det är stängsel barriärer murar. Det är människors ord och regelverk)

och Selma Rahem skrämmer upp sig själv med Emily Carrolls skräckserier (Visst hörde jag någon gå i hallen precis, trots att jag är ensam i lägenheten? Var det där ett andetag eller diskmaskinsbrus? Nattliga toalettbesök efter en skräckläsning genomförs först efter en grundlig ghostbusterundersökning av eventuella gömställen där fantasifoster kan växa, närda av Poes svarta katter och bultande hjärtan. Så verklig blir skräcken för mig)

och Lilja Hejdenberg diktar numrets namnkrönika (Ljungen omger stofthyddan. Upphöjd och med bergvärme underifrån. Rönnar på sin höjd. Vet vad blommorna heter. Emellertid bara i sömnen)

och vi analyserar i vanlig ordning dikter och tipsar om böcker och pratar med unga författare. Numrets insända bidrag kommer från Matteus Blomqvist, Elin Forsgren, Sandra Frödén Engvall, Saga Ivéus Wenglert, Julia Jansson, Brinde Karlsvärd, Angelika Kjellberg, Lennon Koppetsch, Nadin Muhieddine och Eira Werner.

bloggen
Högljudda grannar och uteblivna studentfiranden Maria Lorentzon

Under våren har en mängd texter sänts in till oss och som vanligt har vi i redaktionen läst, funderat och diskuterat vilka som ska publiceras i det kommande numret. Det har varit en ovanlig vår vilket återspeglas i många bidrag. Vi har fått in dikter om… Läs mer

Äldre inlägg
Visa alla blogginlägg »