Jordskred och lågor

2015-03-9  |  Johan Olsson

ponton nummer 1 2015 I årets första nummer av ponton håller Jon Aagaard Andersson ett brandtal (Den queera revolutionen står i lågor. Varje icke-vit som vågar ta plats är ett jordskred. Den antirasistiska revolutionen skakar om era jävla blond&blåögd-ideal. Fuck it. Vi är revolutionärer. Vi förtjänar en bättre värld än denna)

och vi bjuder in Anette Tran från Instagramplattformen Makthavarna, som ger en snabbkurs i antirasistisk och feministisk nätaktivism (Om rasism, sexism, funkofobi och HBTQ-fobi flödar fritt och reproduceras på nätet, vem kommer kämpa mot det om inte du? Vem kommer kämpa mot det om vi alla har samma ointresserade inställning samtidigt som förtryckande åsikter sprider sig och näthatet blir allt större? Jag vill liksom inte se på. Jag vill ändra på samhället och på nätet)

och Lilly Z. Tembe remixar liv och litteratur (Tar andras dikter som nästan är som jag. Jag byter ut små ord, det är 2015, skriv mer om wifi och mindre om landsbygden, det är aldrig tyst där jag är. Javisst gör det ont när knoppar brister men det gör också ont lite hela tiden, när man står för nära högtalarna, när man snubblar in i olägligt placerade pelare på ett dansgolv, när man

vaknar vid elva och det är för

tidigt för techno

)

och Sofia Pappa söker mörkrets riddares verkliga ansikte (Förmodligen känner sig Bruce mer som sig själv under masken; hans image som förmögen playboy som sover halva dagarna är alltid sekundär. En fasad. Han är i första hand Batman)

och Rikard Elefalk ser Sjöwall-Wahlöös Roman om ett brott sätta kroppen i fokus (Tidsdokument, samhällskritik, samtidsskildring eller starten på Det svenska deckarundret, man kan fästa många etiketter på bokserien. Men just här är det inte riktigt intressant. Jag tänkte nämligen fokusera på byggets allra viktigaste detalj: Martin Becks matsmältning)

och numrets namnkrönikör Petra Paulsen vill avbilda världen som den känns (Jag frågade om jag fick måla abstrakt. ”Nej”, sa de, för i deras små hjärnor är världen konkret. Det ska vara kanter och sylvassa hörn och beigt och grått och ljusblått. Men jag vill ha eldrött och knallgult och en så skrikig grön färg att det gör ont i ögonen. Det måste göra ont för att det ska vara äkta)

och vi analyserar i vanlig ordning dikter och tipsar om böcker och pratar med unga författare. Numrets insända bidrag kommer från Jemina Myrenblom, David Janouch, Elsa Jensen, Rebecka Ekholm, Darin Muhieddine, Lisa Cederberg, Alba Mogensen, Vladyslav Ternovyy och Siri Karalic Mannheimer. Omslagsbilden har vi fått av Daniel Börjesson Rintala.

bloggen
Högljudda grannar och uteblivna studentfiranden Maria Lorentzon

Under våren har en mängd texter sänts in till oss och som vanligt har vi i redaktionen läst, funderat och diskuterat vilka som ska publiceras i det kommande numret. Det har varit en ovanlig vår vilket återspeglas i många bidrag. Vi har fått in dikter om… Läs mer

Äldre inlägg
Visa alla blogginlägg »