Brev och broderier

2016-04-6  |  Martina Lowden

Måste vi skriva? Maria Bodin och Lovisa Florin brevväxlar om boken Brev till en ung poet (Äntligen en röst som försäkrar att det är tillåtet att vända sig mot sig själv och uppmanar en att göra det. Smärtsam eftersom den bekräftar våra farhågor: vi är ensamma. Men också lindrande: vi bör bejaka och vårda vår ensamhet)

och vi bjuder in poeten Arazo Arif med sina fragmentdikter om mödraskap (Jag minns dagen jag dog / det var samma dag som du föddes)

och Daniel Börjesson Rintala funderar över den normbrytande antisuperhjälten One-Punch Man (Vi får se honom göra saker som superhjältar vanligtvis inte gör: ha huvudet bland molnen, ägna mer tankeverksamhet åt att försöka ha ihjäl en mygga än ett meterhögt monster, springa på det fulaste och samtidigt mest komiska av sätt, försöka spara in pengar genom att utnyttja specialerbjudanden i mataffärer)

och Stella Palm undrar vad som händer med ens ord om man broderar dem (Ett broderande skrivande, med nål och tråd. Att umgås fysiskt med varje ord. Att nå mängden text genom ytterligare ett hantverk. Långsammare. Ännu mer tid)

och Selma Rezagic beskriver tjusningen med trilogin Hungerspelen (Du känner inte bara Katniss smärta, vrede, förvirring och målmedvetenhet, utan du är Katniss och alla hennes känslor. Du ser Sömmen där hon bor, glädjen i folkets ögon i Huvudstaden när en ung själ spills ut på arenan och aldrig plockas upp igen)

och vi intervjuar @frejalindbergs, @kronprinsensthlm och @bokpoesi om Instagram som konstnärlig plattform (Det skulle nog inte vara 11 000 som köpte en diktsamling, men genom Instagram så kan man se att människor vill läsa poesi, säger Anna Kristiansson som driver @bokpoesi)

och Lilja Hejdenberg ritar spretiga serier om livsrecept och gratistänkande och om att gå från frostbiten till svävande

och numrets namnkrönikör Jon Aagaard Andersson vill ju inte skriva om det här men gör det ändå (När vi stirrar och stirrar på alla mörka skuggor i spegeln / tills allt snurrar snurrar snurrar och blir vitt i skallen)

och vi analyserar i vanlig ordning dikter och tipsar om böcker och pratar med unga författare. Numrets insända bidrag kommer från Eiralin Brook, Jasmine Burström (som bland annat tecknat numrets omslag), Malin Gustavsson, Saga Ivéus Wenglert, Julia Jansson, Linnea Martinsson, Lotta Nilsson och Mickaela Persson.

bloggen
6000 kronor till bästa novellen! Martina Lowden

Tidskriften ponton utlyser en novelltävling på temat KULTURENS DÖD för alla mellan 14 – 21 år Håller kulturen på att dö? Är den död sen länge? Vem är skyldig? KULTURENS DÖD berör många olika ämnen. Bokbål och söndersprängda helgedomar. Behovet eller frånvaron av… Läs mer

Äldre inlägg
Visa alla blogginlägg »