Välkommen till ponton!

Red

Vi är en litteraturtidskrift för och av unga, dit alla mellan 14 och 21 år är välkomna att skicka texter eller bilder. Utöver de insända bidragen publicerar vi i varje nummer artiklar, intervjuer, samtal, krönikor och recensioner av vår Stockholmsbaserade redaktion, som består av cirka femton ungdomar och tre vuxna. Det är också redaktionen som tillsammans läser alla texter som kommer in, diskuterar dem och väljer ut vilka som kommer med i tidningen. Våra möten äger rum i Asplundshuset, Stockholms Stadsbibliotek vid Odenplan.

ponton grundades 1998, och sedan dess har vi fyra gånger nominerats till utmärkelsen Årets Kulturtidskrift. Fjärde gången vann vi. Det var 2009 och juryn skrev i sin motivering att vi ”karakteriseras av ett nyfiket samtal där många grupper möts: författare, läsare, kritiker, texter, bilder. Här utformas, prövas och levs olika estetiker med vild och smittande energi”. Och visst vill vi vara en plats för ett vilt och smittande skapande, men också för det ovissa och rädda, det som söker sin röst.

Vi skulle kunna skryta med att vi var de första att publicera Johannes Anyuru, Amanda Svensson, Shima Niavarani och många andra poeter, prosaister och dramatiker, men vi vill hellre understryka att ponton inte är ”framtidens litteratur”, utan dagens. Vi tycker inte att unga människor är ”lovande” eller ”blivande” eller att ungas skapande är ”ett löfte om kommande verk” – löftena är redan infriade och verken redan här. ponton finns för att fler ska få läsa dem.

 

ponton har en upplaga på 1200 exemplar och stöds av Statens kulturråd, Stockholms stadsbibliotek, Stiftelsen Solkatten samt Stockholms läns landsting genom Regionbibliotek Stockholm. Ansvarig utgivare är Staffan Engstrand.

bloggen
Mini-poesi-festival i Malmö Maria Lorentzon

Den 13 oktober åker redaktionen till Malmö och arrangerar en mini-festival på Malmö stadsbibliotek/KRUT.  Det blir workshop i kreativt skrivande, öppen scen, release av det nya ponton-numret och framträdanden av bland annat Lilja Hejdenberg och Katra Shukri. Tider och program hittar du här!

Äldre inlägg
Visa alla blogginlägg »