ponton på språng!

2014-03-22  |  ponton

”När det är poesi på gång/är tidskriften ponton på språng”. Så inleds en nyss fingerad folkvisa. Idag bar tidskriften som vägrar växa upp syn för sägen.

Igår firades världspoesidagen. Nuvarande dag kan alltså kallas för ”annandag världspoesi”, men kommer förmodligen inte att få det namnet. Däremot anordnade Stockholms stadsbibliotek en poesibokmässa. Där åtnjöt den hågade besökaren ett fullspäckat program från 12.00 till 16.00.  pontons existensberättigande är dock att representera er som skickat in alla lysande texter till ponton under årens lopp. Därför reste vi ett bord i tidskriftens tecken, varifrån vi meddelade presumtiva prenumeranter att det var dags att stryka det där fumliga ordet ”presumtiv”.

Själva programmet var som sagt fullspäckat. Därför var det svårt att konkurrera med de etablerade poeternas röster som bars fram genom rotundans fina akustik. Flera av de som sågs på scen var visserligen bara lite äldre än pontons målgrupp. Exempelvis fick vi höra en trio från Brombergs senaste poesiantologi: Jonas Gren, Imam Mohammed och Sanna Hartnor, vilka alla bjöd på fina läsningar från en fin antologi.

En annan höjdpunkt var den rumänska poeten Svetlana Cârstean som läste ur sin bok ”Skruvstädsblomman”. För den svenska översättningen står Athena Farrokhzad, som själv medverkande på scen med Cârstean. Även Johan Jönsson stod för en fängslande läsning ur sin senaste diktbok mot.vidare.mot. En sista höjdpunkt kan även beskrivas som en bokstavlig höjdpunkt. Förlaget Dockhaveri framträdde med en kollektiv läsning av feministiska urkunder. Det mäktiga materialet till ära, hade kollektivets medlemmar fattat posto på varierande nivåer längd rotundas galleri, för att runda av högläsningen.

Som vi alla vet, är det svårt att dela med sig av poesi. Därför är det mäktigt att närvara en dag som denna, där besökarna kommer just för att dela med sig av eller ta del av lyrikens samtida källor.  Vi vill sända ut ett tack till er alla som bevistade mässan.

Och i synnerhet till er blogg- och tidskriftläsare som skickat in texter till oss. Att låta den egna texten läsas av andra är alltid en utmaning såväl som en lockelse. ponton håller sig flytande tack vare era utmaningar. Och vi vill locka er till vidare utmaningar. Igår höll vi en releasefest för årets första pontonnummer. Det skulle aldrig gå utan er!

Vi ses på de vinröda haven

Epi oinopa ponton

 

Erik Vernersson

bloggen
Mini-poesi-festival i Malmö Maria Lorentzon

Den 13 oktober åker redaktionen till Malmö och arrangerar en mini-festival på Malmö stadsbibliotek/KRUT.  Det blir workshop i kreativt skrivande, öppen scen, release av det nya ponton-numret och framträdanden av bland annat Lilja Hejdenberg och Katra Shukri. Tider och program hittar du här!

Äldre inlägg
Visa alla blogginlägg »